Selecteer een pagina

Heb je ook wel eens het idee dat je te veel uitgeeft aan je boodschappen? Dat je thuis alles uitpakt en denkt “waarom heb ik deze dure chocola eigenlijk gekocht?”. Herkenbaar. Had ik namelijk ook altijd. Vooral als ik met honger naar de supermarkt ging.

Sinds een paar maanden bestel ik alleen nog maar online boodschappen. Om de twee weken. Dit doe ik bij AH.nl. In dit artikel deel ik mijn ervaringen en hoe je online goedkoper uit kunt zijn.

Vijf redenen vóór online boodschappen

Je koopt geen onnodige dingen

Geen chocoladerepen van €3. Althans niet onvoorzien. Nu zijn ze ingecalculeerd. 🙂

Meestal laat ik de boodschappen bezorgen op zaterdagochtend. Vaak zet ik maandag al de eerste boodschappen in mijn virtuele lijstje op ah.nl. In de loop van de week vult de lijst zich. Op deze manier zorg ik dat ik niets vergeet te bestellen.

Voordat ik daadwerkelijk bestel, loop ik de hele lijst bij langs. Kloppen de producten? Kloppen de aantallen? Op deze manier plan ik best wel goed wat ik koop. Natuurlijk horen daar ook de nodige snacks bij. Maar ik kom niet meer thuis met onnodige zooi.

Online koopjes zoeken is makkelijker dan in de winkel

Als je spontaan naar de supermarkt gaat, heb je geen idee wat in de aanbieding is. Hier kun je dus ook niet rekening mee houden. Bestel je online, dan zie je direct wat in de aanbieding is. Vooral bij (seizoens)groente en fruit is dit erg handig. Hier bespaar flink als je slim kiest.

Ook heeft de AH altijd acties. 2 + 1 gratis, de bonusaanbiedingen, gratis verzenden bij aanschaf van bepaalde producten, et cetera. Je maakt eenvoudig maximaal gebruik van de korting die wordt geboden.

Je ziet vóór je afrekent of je binnen je budget zit

Zit je op een strak budget? Dan is online ideaal. Als je de winkel instapt, probeer dan maar eens bij te houden hoeveel je moet gaan afrekenen. Lukt je niet zonder rekenmachine. In de AH.nl shop zie je vóórdat je afrekent hoeveel het totaal is.

Zit je net boven je budget? Dan haal je een paar luxe snacks uit je lijstje. Of je vervangt een paar producten door een huismerk of budget merk. Een weekje op huismerk cola overleven lukt je wel.

Makkelijker gebruik maken van de bonus

Online maak je maximaal gebruik van de bonus. Er is een speciaal overzicht met alle bonusaanbiedingen.

online-boodschappen-bonus

Sommige producten heb je altijd nodig, of heb je altijd in huis. Dit soort producten wil je gewoon met korting kopen. Denk aan bier, fruit in de diepvries, WC-papier, keukenpapier, afwasmiddel, wasmiddel, et cetera. Dit soort producten kun je het beste kopen als ze in de aanbiedingen zijn. En dan flink inslaan. Koop je iets op het moment dat je het nodig hebt, is de kans altijd groot dat er geen aanbieding op zit.

Online boodschappen doen bespaart tijd

De één vindt boodschappen doen leuk. De ander haat het. Ik neig meer naar het laatste. Eend vriend van me zei ooit iets als “eigenlijk loop je in het magazijn van de supermarkt je eigen aankoop bij elkaar te zoeken. Vervolgens moet je ook nog eens in de rij staan om te mogen betalen”. Dit is ook vaak mijn sentiment.

De een waardeert tijd anders dan de ander. Ik zie het zo: tijd is de enige zekere schaarste dat ik heb in mijn leven. Normaal deed ik eens per week boodschappen. Dat is ongeveer een half uur per week. Tien minuten fietsen en 20 minuten boodschappen. Ik denk dat dit nog iets aan de korte kant is zelf.

Dit is toch 52 * 30 minuten = 26 uur per jaar. Ofwel: drie volledige werkdagen. Deze tijd besteed ik liever aan werken of aan hobby. Maar dat ben ik.

Mijn ervaring

Ik doe dus eens per twee weken online boodschappen. Ten eerste omdat ik zo maar 26 keer per jaar bezorgkosten bepaar. Ongeveer 50% van de keren krijg ik deze gratis, omdat ik iets bestel waardoor ze vervallen.

Daarnaast mealprep ik veel maaltijden. Als op zaterdag alle groente en vlees vers binnenkomt, ga ik ‘s middags maaltijden preppen. Ik maak zo’n 10 maaltijden en gooi ze in mijn diepvries. Meestal kook ik twee gerechten maal 5 porties. Dit bespaart mij ten eerste tijd. Daarnaast fitness ik veel en wil ik op mijn calorieën letten. Ik weet zo precies hoeveel calorieën in binnenkrijg en heb geen stress meer van koken of kiezen wat ik moet koken.

Laten bezorgen doe je binnen en bepaald tijdframe. Bijvoorbeeld tussen 08.00 en 10.00. Mijn ervaring is dat de AH netjes op tijd komt. Soms zijn ze eerder, maar je krijgt een SMS van tevoren hoe laat ze er zijn. Zijn ze te vroeg en je bent er niet? Dan blijven ze wachten tot het bijvoorbeeld 08.00 is. Geen stress dus.

albert-heijn-bestelling

De boodschappen worden netjes gescheiden in diepvries, gekoeld en ongekoeld. Alles zit dus vrij snel in kasten, de koelkast en de vriezer.

Waar ik eerst bang voor was is dat ik de net-niet verse groente en niet helemaal fris fruit zou krijgen. Dit is echter nog nooit voorgekomen. Behalve de ene keer dat ik babybanaantjes kreeg die 50% kleiner waren dan normaal. Maar ik bestel dan ook zoveel mogelijk biologisch, dus dat hoort er misschien een keer bij.

Meer tevreden kan ik eigenlijk niet zijn over de bezorgservice van AH.nl. En nee, ik krijg niet betaald voor dit artikel. Op moment van schrijven probeer ik wel mij aan te melden voor een partnerprogramma, zodat ik een vergoeding krijg als iemand bestelt via de AH.nl. Dit aanmelden loopt echter niet zo soepel als het online bestellen. Maar ook zonder het programma sta ik 100% achter dit artikel.