Selecteer een pagina

Oh man. Ik houd van Airbnb. Voor hele prima prijzen boek je complete huizen. In- en uitchecken is altijd flexibel. Je hebt een keuken beschikbaar. En het zijn vaak unieke plaatsen waar je terecht komt.

Voor wie Airbnb niet kent: je kiest een stad, dorp of regio en de data waarop je daar wilt zijn. Vervolgens krijg je een lijst met beschikbare woningen die je kunt filteren. Bijvoorbeeld op faciliteiten of het aantal kamers.

Als je een huis hebt gevonden doe je een boekingsaanvraag. Als de verhuurder instemt, word je verzoek goedgekeurd en ben je set to go.

15+ reizen via Airbnb

In totaal ben ik zo’n 15 keer verbleven in een Airbnb listing. 11 heb ik zelf geboekt, de rest was ik de boeker. De tel heb ik daarom niet exact. Mijn openbare profiel (en recensies over mij) kun je ook hier bekijken.

airbnb-screenshot

Enkele van mijn geboekte verblijven

Tot nu toe heb ik eigenlijk geen negatieve ervaringen met Airbnb gehad. Het voordeel is dat er vrij veel woningen altijd in mijn range vallen met veel recensies. Daar let ik op, wat de kans op een tegenvaller ook beperkt.

Wat kost Airbnb?

Het is maar net hoe duur je het zelf wilt maken. Ga je alleen backpacken of je hebt met je tweeën niet veel luxe nodig? Dan kun je ook kamers huren. Als ik op Antwerpen zoek, zijn er een flink aantal kamers als rond de €10 per nacht. Prima te doen.

airbnb-10-euro

Zelf houd ik wel van wat luxe. Een balkon, leuke keuken en natuurlijk goede wifi. Desondanks is een van mijn tofste Airbnb-trips niet duur geweest. Zeven nachten zat ik op Mallorca voor net geen €500. En de retourtickets Groningen – Mallorca waren €75 per persoon. Voor €325 per persoon hadden mijn vriendin en ik een topweek. Hoe goedkoop wil je het hebben?

airbnb-goedkoop

De Airbnb in kwestie vind je hier: https://www.airbnb.nl/rooms/282199. Het is een loft op de bovenste verdieping met enorm dakterras. Supergaaf. Ook heb je wifi, tv, radio, een oven, afwasmachine, boeken en een klein balkon aan de voorkant. Vind dit maar eens voor deze prijs in een hotel.

Natuurlijk kun je het zo duur maken als je zelf wilt. De meest exclusieve villa’s en penthouses vind je op Airbnb.

Handig voor grote groepen

Juist voor grote groepen is Airbnb ook ideaal. Je kunt grote woningen huren of zelfs woonboerderijen. Regelmatig ga ik met vrienden een trip maken of op een mannenweekend. Zo zat ik vorige maand in het oudste huis van Antwerpen (uit 1480) midden in het centrum. Dit kost zo’n €225 per nacht, maar dat is nog steeds maar €37,50 p.p. als je met zes man bent.

Vorig jaar zaten we in een grote woonboerderij in België. Die was nog iets goedkoper en had een zwembad, tafeltennistafel en een enorme woonkamer. Super voor een grote groep.

Airbnb tips

Ik ben dus niet bepaald een newbie meer als het gaan om Airbnb. En heb gaandeweg ook een paar handige tips opgepikt.

Meer recensies = meer vertrouwen

Voor velen wellicht een nobrainer. Maar soms kom je net de perfecte listing tegen op Airbnb die geen of weinig recensies heeft. Ik ga eigenlijk altijd voor listings die minimaal 10 recencies hebben en bij voorkeur minimaal een 4.5 als score.

Vorig jaar had ik bijna een listing geboekt die geen reviews had. Hij stond er net op en het was in het hoogseizoen. Na een paar berichtjes heen en weer met de verhuurder, wilde ik ‘s avonds boeken. Toen bleek de listing verwijderd door Airbnb vanwege schimmige praktijken van de verhuurder. Bullet dodged.

Onderhandelen is prima mogelijk

In tegenstelling tot bij een hotel kun je altijd onderhandelen over de prijs. Een verhuurder heeft natuurlijk het liefst altijd het huis volgeboekt. En het liefst zonder veel stress. Als je ruim op tijd, of last minute iets zoekt, is de kans groot dat je wat korting kunt krijgen.

Wat ook werkt is dat je wat recencies op je naam hebt. Ik heb nu zo’n 11 positieve recensies van verhuurders. Dat werkt in mijn voordeel. Een verhuurder weet dat ik een nette huurder ben en zal mij eerder wat korting geven.

Ook kun je onderhandelen over de incheck en uitcheck. Het is prima om te vragen of je wat eerder of later mag inchecken.

Storytime: Zwitserland

In 2013 was ik met drie vrienden op zoek naast een lastminute huis in Zwitserland. We reageerden op praktisch alles. Uiteindelijk kregen we een kerel te pakken die op dezelfde dag dat wij kwamen net uitcheckers had. We mochten er na wat onderhandelen die dag in, maar hij kon dan niet goed meer schoonmaken. Vonden we geen probleem. Toen we aankwamen had hij bloemen op de kamers gezet. Toen hij ons zag zei hij “If I knew you were four guys, I’d have bought beer”.

Met hem hebben we midden in de nacht op zijn dakterras nog een Metallica-concert gekeken op een beamer. Scheelt als je buren op 1km afstand wonen.

20130710_210541

Ons stulpje in Zwitserland.

Let op de annuleringsvoorwaarden

Het kan altijd voorkomen dat je niet kunt gaan. Binnen Airbnb kan de verhuurder opgeven wat voor annuleringspolicy hij wil hanteren. Wil je de optie hebben om nog te kunnen annuleren? Let hier dan goed op tijdens het boeken.

Heb je wifi nodig? Check de procedure van tevoren

Heb je net als ik wifi nodig voor je werk? Of ben je gewoon een nerd die niet zonder wifi kan (wie niet), check dan goed de procedure. Vaak word je binnengelaten door een kennis of iemand die wordt ingehuurd. De eigenaar van de woning besteed dit uit of is zelf ook op vakantie, namelijk.

Meestal ligt er een briefje ergens met de login van wifi, maar vertrouw hier niet blind op. Vraag vooraf of je de wifi gegevens kunt krijgen. De verhuurder zal deze delen of vertellen waar je deze vindt.

Print het adres en contactgegevens uit

Toen ik in Frankrijk aan het roadtrippen was met vrienden, hadden we een Airbnb in the middle of nowhere. Het dorpje bestond niet op mijn tomtom, laat staan dat we naar een adres konden koersen. We hadden de straat gevonden en dachten puur op visuele navigatie het huis wel te vinden. We reden in een vallei, internet deed het niet.

Op zo’n moment wil je gewoon het adres, contactgegevens en eventueel foto’s uitgeprint hebben. Na een beetje vragen bij bewoners in de straat vonden we uiteindelijk ons berghuisje.

Laat het huis netjes achter

De meeste Airbnb’s vragen een schoonmaakfee. Dit betekent niet dat je een teringbende wilt achterlaten. Ruim je rommel op en vraag wat je moet doen met lege flessen en volle vuilniszakken. De schoonmaakservice doet dan de rest.

Is er geen schoonmaakfee? Dan zul je zelf even moeten vegen en een doekje door de keuken moeten halen.

Let wel: ook jij wordt gereviewd door de verhuurder. Maak je er een bende van, krijg je een negatieve review. Dit kan je bij toekomstige boekingen hinderen.

Laat eerlijke reviews achter

Sowieso wil je een review achterlaten. Zo vertel je toekomstige boekers wat je wel en eventueel niet bevalt aan de Airbnb. Ook laat je zo de verhuurder weten wat beter kan of wat je juist kon waarderen.

Wat je niet wilt doen is overdreven positief reageren. Sommige mensen zie ik dit doen. Wellicht uit angst dat ze zelf een negatieve review krijgen. Zo werkt het echter niet. Jij en de verhuurder kunnen pas elkaars review lezen als ze beide zijn ingediend.

Laat daarom gerust weten als er iets lekte, het niet schoon was of er onwaarheden in de listing staan. Dat helpt alleen de volgende boekers bij het maken van de juiste beslissing.

 

Wat zijn jouw ervaringen met Airbnb? Heb je tips voor bepaalde listings? Laat het weten in de comments!