Selecteer een pagina

Volgens dit artikel van Elsevier, uit 2015, dus enigszins al achterhaald, belegt 20% van de Nederlanders. 60% van de Nederlanders pot nog traditioneel geld op via een spaarrekening.

Het probleem met sparen is natuurlijk dat de rente nogal laag is op dit moment. Via de site actuelerentestanden.nl zie ik dat de hoogste rente op dit moment 1,8% is. Niet alleen is dat een relatief laag rentepercentage ten opzichte van wat het ooit was, je vermogen wordt minder waard met dit rendement.

De gemiddelde inflatie is namelijk zo’n 2%. Ook al pak je die 1,8% rente die nu maximaal wordt geboden, dan nog verlies je 0,2% van je koopkracht.

Maar het wordt nog leuker. Je betaalt namelijk ook belasting over je vermogen. Hoeveel dit exact is en vanaf hoeveel vermogen is afhankelijk van een aantal factoren. Heb je een fiscale partner, dan betaal je vanaf €50.000 vermogen deze belasting. Heb je die niet, deel je het startpunt door twee. Meer details en de nieuwe regelingen vind je hier op de site van de Belastingsdienst.

Laten we eens zeggen dat geen fiscale partner hebt en over een vermogen van €100.000 ongeveer 0.8%% betaalt aan vermogensbelasting. Dat betekent dat je nog eens €800 verliest aan koopkracht.

Heb je dus een ton gespaard en je pakt maximale rente, dan verlies je €1000 na een jaar aan koopkracht.

Gevolg: steeds meer mensen gaan beleggen

Je kunt je voorstellen dat niet iedereen blij is met een negatief rendement. Dit is ook de reden waarom een groeiend aantal Nederlanders heil zoekt op de beurs. Voor mij was ook de lage rente een reden om te gaan beleggen. En als jij dit artikel leest is er een grote kans dat je in dezelfde boot zit.

Mijn redenatie is: ik neem liever een beetje risico met kans op positief rendement, dan zeker weten dat ik geld verlies.

Maar wanneer stap je dan in?

We herinneren allemaal de beursval van 2008. En wellicht herinner je ook de dotcom crash van 2000 nog. Cyclisch gesproken zijn we eigenlijk weer aan de beurt voor een crash.

Maar is dat een reden om te wachten met beleggen? Voor mij niet. En ik ga je uitleggen waarom.

The only better time to start investing was yesterday

Het is bijna onmogelijk om het perfecte instapmoment in de markt te timen. Natuurlijk zie je achteraf mooie grafiekjes en weet je precies op welk moment had moeten instappen. En op het moment van schrijven zitten we op een piek in de S&P500 index.

Veel mensen zien dit als een risico. Want what does up, must go down. En die kans is redelijk aanwezig, dat geef ik toe. Maar dit weerhoudt mij niet om te starten met beleggen.

Waarom niet?

  1. Ik beleg voor lange de lange termijn. Al had je al je aandelen gekocht op het hoogste punt voor de 2008 crash, dan had je binnen vijf dat verlies weer goedgemaakt.
  2. Ik focus vooral op cashflow in de vorm van dividend. Als mijn aandelen minder waard worden, blijf ik geld binnenkrijgen. Natuurlijk kan er dividend gestopt worden of kan het dividend dalen, maar dat is dan een gevolg van een minder goed draaiende business. Een beursval is een dalende aandelenprijs en dat moet je los zien van de business zelf.
  3. Ik investeer elke maand, waardoor ik naast pieken ook in een dal zal kopen. Eerder heb ik geschreven over dollar cost averaging in dit artikel. Doordat ik elke maand geld investeer zal ik op een piek kopen, maar ook wanneer een aandeel op z’n laagst staat.

De beurs is onvoorspelbaar

Vergeet niet dat de beurs erg gepaard gaat met sentiment. En dat gaat vaak in extremen. Er zijn regelmatig dagen waarop bepaalde aandelen, en soms de hele beurs, met 10% daalt. Is dat dan echt omdat de businesses allemaal 10% minder omzet gaan draaien? Nee, natuurlijk niet.

Op korte termijn is de beurs altijd onvoorspelbaar. Een hoogste punt, zoals nu, kan nog steeds hoger worden. Andersom kan een nieuw dieptepunt ook altijd dieper.

Focus op lange termijn

Mijn advies zou zijn: focus op de lange termijn. Investeer in goede businesses met bewezen track record. Probeer je investeringen eventueel te verspreiden over een langere periode, zodat de kans kleiner wordt dat je op het verkeerde moment instapt, voor zover er een verkeerd moment is.

Kijk ook vooral naar wat de aandelen die je wilt kopen op dat moment echt waard zijn. Zijn de aandelen overpriced of zijn ze juist goedkoop. Een manier om dit te beoordelen is door naar de P/E te kijken, ofwel de Price / Earnings Ratio.

De P/E, in het Nederlandse de Koers / Winst (K/W) verhouding, legt een verband tussen de beursprijs van een aandeel en de winst van het bedrijf over 12 maanden. Kost een aandeel €10 en is de winst €1 per aandeel, dan is is de P/E 10.

Als je wilt weten of het een goed moment is om een aandeel te kopen, op basis van de P/E, vergelijk dan wat de P/E historisch gezien is van dat aandeel. Zit de P/E 30% boven wat het normaal is, dan is er de kans dat het aandeel overpriced is en je wellicht even wilt wachten.

Het kan natuurlijk ook zijn dat de verwachting van het bedrijf dusdanig positief is, dat de P/E daarom hoog is.

Zo heeft Amazon een P/E van 180, terwijl Apple op 13,5 P/E zit. Van Amazon verwachten investeerders dus een enorme groei op termijn en van Apple verwacht men dit minder.

Sectorspreiding en aantal aandelen

Don’t put all your eggs in the same basket. Een quote die je veel tegenkomt bij het beleggen. Dit houdt in dat je niet al je geld op één paard wilt wedden.

Had je bijvoorbeeld eind jaren ‘90 al je geld ingezet in de techsector, dan had je portfolio een flinke knal gehad. Had je in 2007 alles in de vastgoed gezet, geldt hetzelfde.

Mijn advies zou zijn om je geld over meerdere sectoren te verdelen. En ook meerdere regio’s. Als je investeert in echt grote bedrijven als Coca Cola, dan heb je natuurlijk ook al een grote wereldwijde spreiding.

Een paar grote sectoren waaraan je kunt denken zijn:

  • Tech (bv Apple)
  • Financieel (bv Bank of Nova Scotia)
  • Consumer Staples – essentiële consumentengoederen (bv Unilever)
  • Consumer Discretionary – niet-essentiële consumentngoederen (bv Amazon)
  • Real Estate (bv Wereldhave)
  • Telecom (bv AT&T)
  • Utilities (bv United Utilities, een watervoorziener in Engeland)

Door je beleggingen te verdelen over meerdere sectoren, bescherm je jezelf wanneer een sector een flinke klap krijgt, zoals vastgoed in 2008.

Denk ook na over hoeveel aandelen je in je bezit wilt hebben. Heb je in elke sector hierboven één aandeel, dan heb je zeven aandelen in je portfolio. Dat kan je redelijk kwetsbaar maken.

Het aantal aandelen dat je wilt bezitten is aan jou. Hoe meer aandelen, des te meer werk het is om up-to-date te blijven. Hoe minder aandelen, des te hoger je risico als er een bedrijf omvalt.

Hoe ik er zelf naar kijk: als ik 5% rendement per jaar heb en 20 aandelen, dan kan één faillissement opvangen zonder verlies te draaien. Dit is hoe ik zelf redeneer en dit is zeker niet een standaard redenering of hoe jij je kezues moet maken. Het is meer om enige duiding te geven over hoe ik mijn keuzes maak. Zelf heb ik ongeveer 30 aandelen in mijn portfolio.

The age of information

We leven in een tijd waar informatie in overvloed vrij toegankelijk is. Maak hier gebruik van. Er zijn honderden websites over beleggen. Hieronder een lijstje met handige startpunten: