Selecteer een pagina

De auto. Als hem hebt, is hij naast je woning waarschijnlijk de grootste kostenpost. Maar is hij echt nodig? En kun je ook sparen op je autokosten?

Er zijn acht miljoen auto’s in Nederland. En deze auto’s staan gemiddeld 23 uur per dag stil. Is dat niet fucking zonde? Elke dag wordt maar 4% van onze auto-capaciteit benut.

Bekijk alleen deze cijfers en je vraagt je af of dit niet efficiënter kan. Laten we eens in de financiën duiken.

Wat kost een nieuwe auto?

De gemiddelde aanschafprijs van een nieuwe auto is zo’n €25.000.

€25.000.

Laten we dit getal even in perspectief zien. Gemiddeld sparen Nederlanders zo’n €220 per maand, of €2.640 per jaar. Een nieuwe auto kost dus bijna tien jaar sparen. Tien jaar. En dat voor een apparaat dat gemiddeld 23 uur per dag stil staat.

En let wel. Een nieuwe auto is na vijf jaar 50% minder waard. Ofwel je kunt €2500 per jaar, of €200 per maand afschrijven.

Note: een gemiddelde occasion gaat over de toonbank voor €12.500. Alles gedeeld door twee dus.

Maandelijkse kosten van een auto

Volgens het NIBUD ben je voor een ‘compacte klasse’ auto zo’n €275 kwijt aan verzekering, brandstof en onderhoud. Dit is gebaseerd op 10.000 km per jaar. (bron)

De tabel houdt zelf rekening met een afschrijvingsperiode van tien jaar, waarmee je op €110 afschrijving komt per maand bij de compacte klasse. In totaal zit nu op zo’n €400 per maand als je een nieuwe compacte auto koopt en deze tien jaar in je bezit hebt.

Resumé: €400 per maand. Dat kost een nieuwe compacte klasse auto.

Omdenken

Stel je zou dit geld investeren met 7% rendement per jaar. Stel je zou €10.000 van je geld voor aanschaf van een auto besparen en de vaste kosten elk jaar investeren. Dan heb je na tien jaar €75.000 aan vermogen opgebouwd.

autokosten-beleggen

“Maar ik moet van A naar B komen!” – iedereen die nu dit artikel leest

Ik draaf inderdaad soms een beetje door. Bovenstaande geldt alleen wanneer je nooit een auto of betaald vervangend vervoer nodig hebt. De kans is groot dat jij niet in deze categorie valt. Maar hopelijk geeft het enige context in de kosten die gepaard gaan met het bezit van een auto.

Het modaal netto inkomen is net iets meer dan €2.000. Een nieuwe compacte auto kost dus 20% van het maandelijks besteedbaar inkomen. En dat is behoorlijk wat.

Hoe kun je besparen op je autokosten?

Alright, de fundering is gelegd. Je hebt nu wat cijfers in je hoofd en hebt waarschijnlijk ook even nagerekend wat jouw autokosten bedragen. Laten we kijken hoe je zou kunnen besparen.

Huren

Als je niet elke dag een auto nodig hebt, is huren een optie. Zelf doe ik dit. Voor €24 per dag huur ik een VW up bij de VW dealer op 2 minuten fietsen.

auto-huren-kosten

Meestal heb ik een auto zakelijk nodig, dus betaal ik €20 zonder BTW. Deze €20 mag ik als ondernemer weer aftrekken, waardoor ik netto ongeveer €10 per dag betaal. Een snelle rekenaar ziet al dat ik hiermee op €300 per maand zou komen als ik elke dag een auto zou huren. Dat is zelfs goedkoper dan zelf een compacte klasse auto bezitten.

Autoabonnement

Zelf heb ik er geen ervaring mee, maar een vriend van mij doet aan Green Wheels (greenwheels.com). Je kiest hier een abonnement dat bij jouw gebruik past. Vervolgens zie je via de app waar een auto in de buurt staat die je vervolgens reserveert als je hem nodig hebt.

Openbaar Vervoer

Voor lange afstanden of makkelijk bereikbare plaatsen met de trein, pak ik het OV. Als ondernemer heb ik een zakelijke pas en krijg ik per maand netjes een factuur. In de trein kan ik rustig een boekje lezen. Gezien ik niets heb met autorijden, zint me dit vrij goed.

Verhuizen

Als je echt elke dag een uur of meer moet reizen, kun je overwegen om te verhuizen. Ja, dat is een grote stap, en ja, dat is een risico. Want wat als je later weer van baan verandert. Maar wees ook pragmatisch. Reken eens uit wat je zou besparen als je door een verhuizing niet meer een auto nodig hebt. En reken ook vooral de reistijd mee die je dan extra in een dag hebt te besteden.

Carpooling / Car sharing

Carpooling is altijd een optie. Sites als blablacar.nl maken dit steeds makkelijker. Snappcar.nl is een site waarbij je een auto van echte mensen huurt, dus niet van een bedrijf. Misschien zit er een buurvrouw op de site waar je regelmatig de auto van kan huren. Win-win, toch?